دکتر زهرا عبداللهی گفت: براساس مطالعات آگاهیهای تغذیهای خانوارهای کشور، حدود 80درصد خانوادهها به شکل دائمی یا گاه به گاه از نمکدان سر سفره استفاده میکنند که این امر با توجه به شیوع بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون بالا خطرناک است.
او که در نشست خبری هفته آموزش همگانی تغذیه سخن میگفت، مصرف غذاهای آماده و غیرخانگی، فست فودها، غذاهای کنسروی، چیپس، پفک و انواع تنقلات شور و استفاده از نمکدان بر سر سفره خانوادههای ایرانی را یک رفتار تغذیهای غلط ذکر کرد و گفت: صنایع غذایی موظف هستند تا 10درصد میزان نمک را در محصولات خود، کاهش دهند.
او به مردم هم توصیه کرد که نمکهای فاقد مجوز و غیراستاندارد را به نام نمک یددار تهیه نکنند چرا که برخی از این نمکها هم ید کافی ندارند و هم طبق بررسیهایی که در آزمایشگاه مرجع غذا و دارو انجام شده حاوی فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادمیوم است.به گفته عبداللهی، کاهش 6 گرم نمک دریافتی در روز باعث کاهش 24درصدی سکته مغزی و کاهش 18درصدی بیماری عروق کرونر میشود.
عبداللهی گفت: بهرغم اینکه براساس قانون برنامه پنجم توسعه تبلیغ کالاهای مضر سلامت ممنوع است همچنان این کالاها از رسانه ملی تبلیغ میشود.به گزارش همشهری او که در نشست خبری هفته ملی بسیج آموزش همگانی تغذیه سخن میگفت، اظهار داشت: از 14تا 20دی، هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه با مشارکت آموزش و پرورش، شهرداری و شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما با تأکید بر کاهش مصرف روغن و نمک آغاز میشود و در این هفته برنامههای متنوعی را وزارت بهداشت، برگزار میکند.
عبداللهی گفت: افزایش آگاهیهای تغذیهای سیاستگذاران و مسئولان مرتبط با سلامت تغذیهای، افزایش آگاهیهای تغذیهای و عملکرد افراد جامعه در مورد اصول تغذیه صحیح از اهداف برنامههای هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه است.
برنامهخانههای سلامت تهران برای ترویج تغذیه سالم
درعین حال اداره کل سلامت شهرداری تهران هم در هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه، برنامههای متنوعی را تدارک دیده است. مهدی امیری، معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران به همشهری گفت: بهنظر میرسد بهدلیل موج بیماریهای غیرواگیر، انواع سرطان و آمار بالای بیماریهای قلبی و عروقی در ایران، باید به سمت و سوی الگوی تغذیه سالم حرکت کنیم و این مهم با ارائه آموزشهای صحیح تغذیهای به مردم امکان پذیراست.
او از برگزاری کلاسهای آموزشی با موضوع سلامت در 374خانه سلامت تهران خبر داد و گفت:ارائه مشاورههای مختلف در زمینه تغذیه، برپایی جشنوارههای غذا در مناطق 22گانه، برگزاری جشنواره ویژه تغذیه سالم در منطقه 21در روز 16دی، توزیع اقلام آموزشی و برنامههای متنوع دیگر ازجمله برنامههای شهرداری تهران است.
این کارشناس سلامت، نسبت به مصرف زیاد نمک در کشور هشدار داد و گفت: با توجه به شیوع بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون در ایران، باید میزان نمک در بین خانوادههای ایرانی کاهش یابد. او متوسط مصرف نمک در کشور را 10تا 12گرم در روز ذکر کرد و گفت: باید میزان مصرف نمک به حدود 3تا 5در صد کاهش یابد. هفته ملی بسیج آموزش همگانی تغذیه با شعار «کاهش مصرف نمک» از 14تا 20دی در کشور برگزار میشود.